Wil je weten welke wijn het beste past bij welk gerecht? Samen met vinologen en chefkoks hebben wij een overzicht van algemene wijn spijs combinaties samengesteld. Speciaal voor wijnslijterij.nl hebben zij een groot aantal gangbare gerechten op een rijtje gezet met daarbij een algemeen wijnadvies. Zo kan je dus altijd opzoeken welke wijn je bij welk gerecht (vlees, vis, groenten, fruit) kan serveren. Door te klikken op het wijnadvies krijg je direct een overzicht van de wijnen die aan het criteria voldoen. Uiteraard van het volledige wijn aanbod van onze aangesloten wijnwinkels.
Overzicht wijn en spijs combinaties
Hieronder tref je de verschillende gerechten met daarbij een korte beschrijving en wijnsuggestie. Klik op de wijnsuggestie om direct naar het complete wijnaanbod te gaan.
Aardbeien
Voor aardbeien zonder suiker adviseren wij een fijne rode wijn zoals een Médoc. Daarnaast zijn een Moscato d’Asti of een Champagne ook heerlijk. Wanneer je een gerecht met heel erg zoete aardbeien hebt (met suiker) met room adviseren wij dit te combineren met edelzoete wijnen zoals Sauternes, Beerenauslese of een Coteaux du Layon.
Aïoli
Bij Aïoli, een knoflookrijke en romige saus, adviseren wij deze met strakdroge witte wijnen te combineren zoals een Soave of rosé uit de Provence.
Amandelen
Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira
Anchovis
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé
Antipasti
Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio
Aperitief
Voor droge aperitieven adviseren wij het gerecht te combineren met Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt. Heb je een zoet aperitief, combineer dan je gerecht met een witte port, Muscat, Rivesaltes of een Banyuls.
Appeltaart
Auslese, Beerenauslese, Coteaux du Layon
Asperges
Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Apremont, frisse Chardonnay (geen hout), Rueda, Riesling Kabinett
BBQ
Bij een barbecue / BBQ op een heerlijke zomerse dag kan je het beste kiezen voor fruitige rode wijnen zoals (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé.
Biefstuk
Rode Bordeaux en overige tanninerijke rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano), Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz.
Boerenkool
Chardonnay, Mâcon Villages
Boeuf Bourguignon
Pinot Noir uit de Bourgogne
Calamares
Sauvignon Blanc, Cava, Prosecco
Carpaccio rundvlees
Toscaanse Sangiovese, Spaanse Reserva, Portugese Douro
Chocolade
Tawny Port, Brachetto d’Acqui
Chorizo
Nero d’Avola
Confit de canard
Beaujolais (cru), Pinot Noir
Coq-au-Vin
Pinot Noir, kruidige Syrah, Côtes du Rhone
Couscous
Heb je een gerecht met couscous? Probeer deze eens te combineren met een Languedoc, Roussillon of iets spannender een Portugese Douro
Crème brûlée
Een Crème brûlée is heerlijk te combineren met een Muscat
Curryschotels
Een curry gerecht is het beste te combineren met Gewürztraminer, Duitse Riesling of een Beaujolais
Duif
Côtes du Rhône, Pinotage, Zinfandel, Chianti Classico, Barbaresco
Eend (wilde)
Merlot, Carmenère, Bourgogne Pinot Noir
Eendenborst
Cabernet Sauvignon, Carmenère Reserva, Barbaresco, Brunello di Montalcino
Entrecôte
Cabernet Sauvignon, Merlot
Everzwijnragoût
Australische Shiraz, Brunello di Montalcino, Barolo
Fazant
Rode Bordeaux
Foie Gras
Riesling Spätlese, Gewürztraminer, Tokaj
Forel
Riesling, Chardonnay zonder houtlagering
Garnalen
Garnalen zijn natuurlijk in allerlei verschillende gerechten verwerkt. Heb je een gerecht wat het meest wegheeft van een garnalen cocktail? Probeer deze dan eens te combineren met een heerlijke Verdicchio. Heb je gekruide gamba’s? Dan kan je deze beter combineren met een Reuda of Viognier. Bij een iets vettiger garnalen gerecht met een bite zoals bij garnalen kroketjes kan je deze het beste combineren met een sprankelende Cava of Soave Classico.
Gember
Riesling, Tokay Pinot Gris, Gewürztraminer
Groentetaart
Jonge Bordeaux, Beaujolais Villages, Nero d’Avola
Ham
Of een ham nou rauw of gerookt is, een Jonge Spaanse Tempranillo,Nero d’Avola, Beaujolais of een stevige Rosé is heerlijk te combineren met ham.
Hazenpeper
Jonge Bordeaux, zuidelijke Côtes du Rhône, Rioja Reserva
Kaas
Kaas en wijn, hier zijn complete boeken over geschreven zoveel valt er te beleven in deze twee wijn spijs combinaties. Er zijn natuurlijk behoorlijk wat kazen en wijnen te vinden. Wij onderscheiden daarom graag kazen in blauwschimmelkaas, roomkaas, brie en andere witschimmelkazen, geitenkaas, Amontillado kazen / manchego, Mozzarella en munsterkaas.
Over het algemeen zijn blauwschimmelkazen zeer lekker te combineren met Muscat de Rivesaltes en Port. Een roomkaas of knoflookkaas is lekker in combinatie met een Pinot Blanc. Voor brie en andere witschimmelkazen zijn Chardonnay, Spätlese, Pomerol, Beaujolais en Carmenère vaak goede combinaties. Bij geitenkaas passen witte Corbières, witte Rioja of een Sherry zeer fraai. Heb je een manchego probeer dan een Ribera del Duero (reserva), Jurançon of Tempranillo. Mozzarella combineren we graag met een droge Rosé of Beaujolais. Tot slot, een Gewürztraminer doet het goed in combinatie met een muster kaas.
Kabeljauw
Witte Côtes du Rhône, Duitse Kabinett of Spätlese Trocken, lichte Chardonnay, rode Sancer
Kalfsgebraad
Merlot, Rioja Reserva, droge Riesling
Kalkoen
Beaujolais, Châteauneuf-du-Pape, Pinot Noir
Kaviaar
Champagne brut, Chablis
Kerrieschotels
Gewürztraminer, Duitse Riesling
Kip
Kip gerechten zijn heerlijk in combinatie met een fruitige Chardonnay. Maar kip hoeft zeker niet altijd gecombineerd te worden met witte wijn. Probeer een gebraden kippetje ook eens te combineren met een Beaujolais of een rode Loirewijn. Wanneer je een gerecht met kip en dragon hebt, probeer dan in plaats van een Chardonnay eens een wat zoetere wijn zoals een Riesling of Muscat. Hoe je niet van zoet? Dan kan je een Sauvignon Blanc kiezen. Voor Indonesische kipgerechten zou je eens kunnen combineren met een witte Sancerre.
Konijn
Carmenère,
Krab
Droge Riesling, Chenin Blanc
Kreeft
Belegen Chardonnay uit Bourgogne
Kwartel
Pinot Noir, vintage Champagne
Lamskoteletjes
Cabernet Sauvignon, Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino, Rioja
Lamsvlees
Voor lamsvlees bereid met knoflook zijn een stevige rode Côtes du Rhône of Languedoc-Rousillion, Garnacha of een kruidige Shiraz heerlijke combinaties.
Lasagne
Een lasagne wordt traditioneel gedronken met een Chianti, Nero d’Avola, Montepulciano d’Abruzzo. Wanneer je een lasagne hebt met bijvoorbeeld spinazie en kaas kan je een Pinot Blanc zeker eens proberen. Voor lasagnes met kip en pesto adviseren wij eens te combineren met een Grüner Veltliner.
Lever
Beaujolais Villages, rode Sancerre, noordelijke Côtes du Rhône
Mosselen
Jonge witte Bordeaux, Muscadet, Moezelwijn
Niertjes
Stevige Bordeaux, Rioja Reserva, belegen Cabernet Sauvignon.
Oesters
Champagne, Muscadet sur Lie, Lichte houtloze Chardonnay
Olijven
Chianti Classico, Barbera d’Alba of d’Asti, Rioja Reserva.Carmenère Reserva
Pasta
Pasta gerechten met aubergine en parmezan zijn prachtig te combineren met Barbaresco, Barolo of een Chianti. Een Primitivo Pasta of Pasta carbonara zijn heerlijk in combinatie met een Chianti, Montepulciano of een rode Loirewijn. Heb je een pasta met pesto? Probeer deze eens te combineren met een jonge witte Bordeaux. Voor pasta’s met paddestoelen zou je kunnen denken aan Shiraz, Châteauneuf-du Pape of de Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano).
Pâté
Mâcon of Chablis
Pizza
Fruitige jonge Italiaanse rode wijnen zoals Salentino, Rioja Crianza.
Ratatouille
Rosé uit de Provence
Rode poon
Chianti Classico, overige Sangiovese wijnen zoals Rosso, Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano of een Pinot Noir
Rundercarpaccio
Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano), Spaanse reserva, Portugese Douro
Runderlappen gestoofd
Coteaux du Languedoc, Cabernet Sauvignon, Montepulciano Abruzzo
Risotto met zeevruchten
Pinot Grigio, witte Languedoc, witte Côtes du Rhône
Sardines gegrild
Vinho Verde
Schapenbout
Stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon.
Schorseneren
Sauvignon Blanc
Schnitzel
Grüner Veltliner
Steak
Stevige Bordeaux, Carmenère
Steak au poivre
een jonge pittige Côtes du Rhône, Barbaresco, Tempranillo
Stoofvlees
een lichte Côtes du Rhône, jonge Languedoc, jonge Roussillon.
Struisvogel
Cabernet Sauvignon, Bordeaux Cru Bourgeois, Rioja Crianza
Sushi
Witte Sancerre (Pouilly-Fumé), droge Riesling, droge Sherry
Tarbot
Meursault
Tarte tatin
Muscat
Thaise gerechten
Riesling, Gewürztraminer
Tiramisu
Vin Santo
Tjap Tjoi
Gewürztraminer, droge Rosé
Tong
Witte wijn zonder houtlagering
Tonijn – carpaccio
Witte Sancerre, Riesling Trocken
Tonijn – gegrild
Droge krachtige Spaanse of Italiaanse wijn, vlezige Pinot Noir
Tournedos Rossini
Barolo, Pomerol
Vissoorten met dille
Sauvignon Blanc, witte Sancerre, Pouilly-Fumé, Touraine
Wild
Stevige Bordeaux, Pomerol, Rioja Gran Reserva.
Wild – terrine
Spaanse reservaPinotage Réserve, Vintage Port
Witlof in ham
Sauvignon Blanc
Zalm – forel
Moezelwijn, Tokay Pinot Gris, Spätlese.
Zalm – gerookt
Droge Elzas wijn (Tokay Pinot Gris), Chablis, Riesling Spätlese, Champagne
Zalm – rauw
Stevige witte Bourgogne (Chablis Grand Cru), stevige Chardonnay
Zalm – steak
Witte Rioja,witte Sancerre